.
Spectacol Folcloric de Dragobete ediția 2015
”Dragobetele” – considerat, sărbătoare națională a dragostei, a fost celebrat și în Ardeal, la Cluj, printr-un spectacol, regal folcloric, identifiucându-se cu cele mai frumoase momente de cântece și jocuri populare, organizat de către Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj – Napoca și a Casei de Cultură a Studenților din Cluj - Napoca.
”De Dragobete, fetele și feciorii se întâlneau pentru ca iubirea lor să țină tot anul precum a păsărilor ce se ‹logodesc› în această zi. Motivația preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc pasăre însemnând chiar mesaj al cerului› și tot de Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori acestora urmându-le logodnele adevărate) sau fetele și băieții făceau frății de sânge. Comunitatea era foarte interesată de ceea ce se întâmpla, deoarece încă de pe atunci se putea afla la ce nunți vor merge toamna”
Spectacolul de joi, 26 februarie a.c. a fost onorat cu o sală arhiplină, cu un public foarte primitor și receptiv, evenimentul s-a desfășurat după un scenariu bine structurat de către organizatorii C.J.C.P.C.T. Cluj. Au fost susținute micro – recitaluri, de tineri interpreți, care bat la porțile succesului precum: Amalia Chiper, Veronica Macarie Moldovan, Corina Cherecheș, Larisa Uță, Olimpia Guzu, Alina Zanc, Daria Gâdea, Cristina Beldean Moșuțan, Elena Belceanu, Loredana Călin, Roxana Țintea., Grigore Sâmboan, Daniel Pop, Cătălin Hașa, Ovidiu Furnea, Costel Popa, Ciprian Peteleu, Mihai Trif, Raul Mihai Turda. Spectacolul a mai fost pigmentat și cu două momente, emoționante, de poezie romantică (de dragoste), realizate de tânăra Diana Buluga - actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Jocul popular a fost asigurat de către Ansamblurile folclorice ”Doina” de la Palatul Copiilor, Cluj –Napoca și ”Tradiții” al USAMV, Cluj- Napoca, ambele coordonate și îndrumate de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc, relatând momente artistice spectaculare, de excepție.
Tinerii intrepreți s-au bucurat de o prezentare realizată de îndrăgitul interpret de muzică populară, părintele Marius Ciprian Pop, la final, artistul, încântând cu un recital minunat, de cântece populare de dragoste, primit cu foarte multă bucurie și entuziasm, de publicul clujean
Succesul spectacolului nu putea fi realizat fără acompaniamentul orchestrei profesioniste, ”Cununa Transilvană” conducerea muzicală fiind realizată de către profesorul dirijor Ovidiu Barteș, care și-a onorat pe deplin cartea de vizită prin virtuozitate și profesionalism.
Partenerii media: Radio Cluj, Radio Renașterea, Radio Info Trafic, Televiziunea Someș TV și Agro Tv, au reușit să realizeze promovarea evenimentului, care s-a bucurat de un real succes.
|