.
Izvoare muzicale clujene
Înregistrări audio cu muzică instrumentală
tradițională la Frata, jud. Cluj
Sosirea primăverii înseamnă deobicei revenirea la viață, la mișcare, la contemplarea frumosului și la admirarea perfecțiunii naturii. Inclusiv a celei umane, ca spre exemplu, cea a capacității oamenilor de a fi frumoși interior și expresivi artistic, cu infinite disposibilități de creație individuală și colectivă, mărginite doar de limitele fanteziei și a inspirației dovedite de talentul fiecăruia.
O astfel de manifestare artistică mai puțin publică s-a produs la începutul lunii aprilie în comuna Frata, unde Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Centrul de Informare Turistică și Primăria comunei Frata au considerat că este momentul cel mai prielnic pentru a face înregistrări audio profesionale cu formația de trio transilvan Pop Vasile Lia din localitate, câștigătoare în anul 2014 a mai multe premii naționale.
Grupul instrumental, compus din trei instrumentiști, pe nume Pop Vasile – ceteră (vioară), Moldovan Valentin – contră (violă cu trei coarde), Gheți Iuliu – gordon (contrabas) și Romulus Bucur (steag de nuntă și strigături la joc), au participat și convins în anul trecut juriile Festivalului-concurs “Lăutarul” din Drăgășani, precum și pe cel al Festivalului-concurs „Trio transilvan – trio instrumental” Gherla, că sunt foarte buni și deosebit de reprezentativi muzical pentru subzona folclorică Câmpia Transilvaniei - unde se află originea lor - obținând, în ordine, Marele Premiu și Premiul I, la aceste prestigioase competiții naționale.
Au pregătit timp de câteva luni și înregistrat în câteva ore un repertoriu instrumental preponderent de joc, format din: Românește de preumblat, Românește de-nvârtit, Românește în ponturi, Târnăveană, Bărbunc, În două lături, Hărțag, Poarca, De mers pe drum, Turdeana, Palanețul și “La ușa cortului”. Nu au lipsit nici piesele “De ascultat” și celebra doină locală “Cine bea-n Bercheș la bere”. Un repertoriu axat în mare pe jocurile tradiționale ale satului, jucate cu drag și cu deosebit talent coregrafic de: Samoilă, Alexandru, Ștefănucă, Mitruca, Mihăiță, Giuț, Romulus, Claudiu, Vlăduț, Iuluț, Cărăianu, Vasiliuța Popului, Petrovanu, Lica lu Ilarie, Ianoș și Iliuță, Ionel și Piști din Frata și Bercheșu, două sate din Câmpie unde s-au aflat întotdeauna, și se află și astăzi, cei mai mari și mai experimentați dansatori din județul Cluj.
Înregistrările au fost pregătite în amănunt, încă de acum un an de zile, de referentul-îndrumător Romulus Bucur din Frata și au fost coordonate în momentul imprimărilor audio de către Dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog la CJCPCT Cluj.
Peste câteva luni, cu ocazia Serbării “Hora satului” Frata, ediția a XI-a, este posibil ca albumul muzical CD din seria “Izvoare muzicale clujene” imprimat joi, 2 aprilie 2015 cu Pop Vasile Lia și formația sa, să fie gata de o lansare publică pe măsură, în cadrul sărbătoresc al festivităților închinate comunei Frata și harnicilor ei locuitori, ce știu și să muncească serios atunci când este cazul, dar și să păstreze cu drag și sfințenie zestrea spirituală de neprețuit, moștenită de la strămoși.
Mircea Cîmpeanu
|