.
Bucuria de a fi martorii unor manifestări folclorice tradiționale este în ultima vreme din ce în ce mai prezentă la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, deoarece, din ce în ce mai mulți iubitori de folclor, oameni demni și responsabili pentru ideile și faptele lor originale, ne invită să participăm la acțiuni culturale, marcate de o tot mai adâncă și evidentă tentă de istorie și tradiție locală.
Este și cazul manifestării la care am participat duminică, 7 iunie 2015 în satul Guga, o localitate așezată într-o zonă mirifică, înconjurată de dealuri și multă ... liniște. O liniște care a ținut până duminică la orele 15,00 când a început muzica să cânte. Pentru că satul și-a organizat o sărbătoare tradițională, ca și pe vremuri, cu distracție, costume populare și jocuri tradiționale. Pe o vreme însorită și caldă, ce a semănat cu o veritabilă zi de vară fierbinte, în curtea casei d-nei Vlad Cornelia din satul Guga s-a adunat multă lume, dornică să retrăiască obiceiurile vechi ale satului, așa cum se întâmpla mai demult, în fiecare duminică și la sărbători.
„Arvuneam muzicanții pe toată vara și separat pentru sărbătorile de iarnă” ne spune Pop Ioan, de 85 de ani, cândva un mare jucăuș al satului. "Eu eram tizeșul și aveam grijă să nu rămânem niciodată fără muzicanți!” ne spune cu mândrie interlocutorul nostru. Muzicanții Rostaș Iuliu – Gyula (69 ani), Rus Cornel (66 ani), Talpă Augustin (75 ani) Mureșan Nelu (57 ani și Pene Vasile (51 ani) au supraîncălzit destul de repede atmosfera cu câteva jocuri De-nceput, Șapte pași, Moara-n patru și Roata din Guga, un dans știut doar aici și demonstrat echipei de cercetare deplasată special la fața locului pentru a vedea jocurile locale, reînviate după ani și ani în care nimeni nu a prea vorbit despre ele. Sunetul amplificat prin stații puternice s-a împrăștiat pe întreaga vale, atrăgând spre locul de distracție mai multe zeci de oameni, din tot satul, și chiar din alte sate.
Organizatoarele evenimentului au fost colegele noastre harnice, Anca Boldor și Alina Ștețco, de la Centrul de Informare Turistică, îmbrăcate la rândul lor în costume populare, în semn de respect pentru tradiția și valorile satului, integrate mereu în grupul celor ce au jucat sub cetera primașului, chiar dacă praful și căldura soarelui nu au creat cadrul perfect desfășurării în cele mai bune condițiuni a rotirilor pe sub mână sau a învârtirilor amețitoare stânga-dreapta, fiind mereu nevoie să se ude curtea, transformată pentru o zi în scenă de reprezentație artistică. Dar cât oare mai contează amănuntele, când prinzi drag de ceea ce faci ...
Semnalul pe care l-a dat satul Guga prin organizarea acestui tip de eveniment cultural este lăudabil. Cât să mai așteptăm să ne arate alții ce înseamnă folclorul, când de fapt, noi știm cel mai bine? De ce să nu redevenim ceea ce am fost cândva, oameni plini de energie și cu dragoste de viață, înțelepți păstrători ai datinilor și obiceiurilor strămoșești? Cred că este momentul să nu mai lenevim... ne pierdem într-un ritm accelerat tradițiile și acest lucru ne va costa mult prea scump, în curând.
Felicitări așadar, celor care gândesc!
Dr. Mircea Cîmpeanu |