.
“Târgul cireșelor” din Bercheșu
În fiecare an la 29 iunie, zi de sărbătorire a sfinților Petru și Pavel în calendarul ortodox, în satul Bercheșu se desfășoară un târg tradițional, mai deosebit decât celelalte, de același fel. Reluarea tradiției locului de a organiza, ca pe vremuri, un târg în care muzicanții și jucăușii satelor să se poată manifesta în voie, a fost ideea de bază de la care s-a pornit la reconstituirea acestui vechi obicei, cu evidentă latură cultural-tradițională.
Asociația “De la lume adunate și-napoi la lume date” a fost cea care a reînviat tradiția acestei zile, și înțelegându-le mesajul, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Primăria comunei Frata au intrat în parteneriat, pentru reușita organizării și desfășurării acțiunii.
Ziua a început pentru o parte a participanților de dimineață, de la orele 9,00 când, la bisericuța de lemn din sat s-a oficiat slujba religioasă de sărbătoare, după care, încărcați în căruțe, toți cei prezenți s-au deplasat în Hotarul Frății, unde a avut loc comemorarea eroilor satelor Vișinelu, Frata, Năoiu și Bercheșu, printr-o slujbă de pomenire a unui sobor de preoți și cuvântul de omagiere a faptelor de arme al primarului comunei Frata, Trif Vasile.
Întoarcerea în satul Bercheșu a marcat debutul celei de-a doua părti a zilei, la orele 14,00 grupurile de muzicanți din Soporu de Câmpie, conduse de Covaci Carol Gaciu și Ciurcui Romulus Nonu fiind deja pregătite să cânte la jocul ce urma să încingă perechile, și așa încălzite de soarele puternic al amiezii.
Au răsunat în tot târgul purtatele și hărțagurile Câmpiei Transilvane cântate de ceterași, pentru ca jucăușii, de la mic la mare, de la 10 la 70 de ani, să demonstreze cu pricepere tot ce pot și ce știu, în fața unui numeros public adunat dintr-o dată în jurul lor.
Atmosfera s-a umplut de voie bună și numai cine nu a vrut, nu a jucat. Locul mare și încăpător din mijlocul târgului a fost suficient de primitor pentru toată lumea.
Așa arată astăzi tradiția la Bercheșu!
|