Sute de clujeni iubitori de folclor au luat parte joi seara, 25 mai 2017, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la spectacolul intitulat „De la Frăsinet la vale”.
Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, evenimentul a reunit pe aceeași scenă nume sonore ale cântecului popular, alături de tineri interpreți: Veta Biriș, Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu, Maria Marcu, Mariana Deac, Ionuț Fulea, Anghelina Timiș Lungu, Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean Archiudean, Amalia Codorean Chindriș, Domnica Dologa, Elena Evsei-Ruiu, Ilie Medrea, Mariana Morcan, Florian Roșan, Ioan Dordoi, Marinela Zegrean Istici, Felix Gălan, Lucia Potra, Bogdan Toma, Oana Carmen Bozga, Raul Oltean, Florina Trif, Silviu Adrian Popa, Raluca Pașcalău, Arlesiana Agrijan, Ilinca Bălaș și Dragoș Câmpean.
Manifestarea a fost dedicată interpretei de muzică populară Maria Golban Șomlea, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate artistică. Astfel, înainte de spectacol, de la ora 17:00, în foaierul Casei de Cultură a Studenților, a avut loc lansarea cărții biografice „Maria Golban Șomlea. Folclor Nepieritor”, autor Florin-Vasile Șomlea, volum apărut recent la Editura Libris Editorial Brașov. La lansare a fost prezent managerul editurii, Virgil Oniţă, dar și etnologi, oameni de cultură, artiști și alți apropiați ai interpretei printre care: conf. univ. dr. Aurel Bodiu, de la Universitatea „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale Alexandru Pugna, Menuţ Maximinian și Gelu Furdui.
După lansare, publicul care a umplut până la refuz Sala Casei de Cultură a Studenților s-a bucurat de spectacolul oferit de interpreții invitați, acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, condusă de profesorul Ovidiu Barteş. În debutul spectacolului, dr. Dorel Cosma i-a oferit Mariei Golban Şomlea, în semn de respect, Placheta Palatului Culturii Bistriţa, iar pentru întreaga ei activitate distincţia Uniunii Mondiale de Folclor, care se acordă unor personalităţi marcante cu votul întregului Comitet Director. De asemenea, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, i-a adresat un cuvânt de binecuvântare sărbătoritei, iar din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, i-a fost oferită o Distincție de Excelență pentru prestigioasa activitate artistică în domeniul promovării cântecului și a tradițiilor populare românești.
În spectacol a mai evoluat lutierul Nicolae Vădan, un valoros exemplu contemporan de făuritor al instrumentelor muzicale din lemn la Cluj-Napoca, dar și Ansamblul Folcloric Studențesc „Tradiții”, coregrafi prof. Camelia și Ioan Motoc. Prezentarea fost făcută de profesorul Victor Bercea.