Zeci de elevi de la Școala Gimnazială Ceanu Mare din județul Cluj, alături de cadrele didactice, au luat parte miercuri, 31 mai 2017, la o activitate educativă, unde au aflat mai multe despre cultura tradițională, costumele populare, rapsozi și despre activitatea Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acțiunea a avut loc de la ora 10:00, la sediul instituției de învățământ, în cadrul proiectului cultural-educativ „Tradiții clujene”, derulat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj.
Alături de elevi s-au aflat consultanții artistici ai instituției clujene de cultură din cadrul compatimentului de educație permanentă, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, tehnicianul de imagine Ioan Bruchental, dar și interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan. După ce le-au fost prezentate tinerilor câteva aspecte legate de activitatea Centrului, în special cea de cercetare pe teren, precum arhitectura populară, viaţa socială, portul, gospodăria ţărănească, obiceiuri, jocul la şură etc., a fost proiectat un filmul documentar, intitulat „Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, şef serviciu Conservare Cultură Tradiţională, într-o activitate de cercetare în zona de Câmpie a județului Cluj, film care a exemplificat cele prezentate. De asemenea, le-au fost împărțite elevilor pliante care activitatea Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și acțiunile clturale viitoare la care ei pot să participe. În același timp, le-au fost arătae rezultatele cercetării în teren realizate de speciaiștii Centrului, cărți de specialitate și CD-uri cu muzică vocală și instrumentală tradițională.
Apoi, interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană”, le-a prezentat tinerilor cântecul doinit și a interpretat cu ei câteva cântece cunoscute din zona Clujului. La această activitate educativă a fost prezent și referentul cultural al Primăriei Ceanu Mare, Dumitru Tritean, care le-a vorbit elevilor despre rapsozii populari din comună și le-a explicat în detaliu componența costumului popular specific zonei.
Tinerii s-au arătat foarte interesați de cele prezentate și au mărturisit că se îmbracă des în straie populare, atât la evenimentele culturale organizate de școală, dar și la alte manifestări de acest gen ce au loc în comună.
Activitatea de la Ceanu Mare s-a încheiat la Muzeul satului, amenajat în spaţiul fostei primării. Aici, reprezentanții Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, însoțiți de cadrele didactice, au admirat cele peste 200 de piese de port sau din gospodăria tradiţională, specifice regiunii Ceanului, donate de săteni și colecţionate de familia Susana și Ioan Moholea, membri fondatori ai muzeului.
Proiectul cultural-educativ „Tradiții clujene” derulat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a avut loc în cadrul „Săptămânii Altfel”, organizată de Școala Ceanu Mare. Acesta va continua la alte școli din județul Cluj, pentru a promova și a educa generația tânără în spiritul pur, românesc, autentic și frumos.