.
SALONUL ICOANEI ARDELENE, expoziție organizată anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, și-a deschis porţile luni, 18 decembrie 2017, ora 16, în foaierul Bilbiotecii Județene “Octavian Goga”.
Ediția din acest an a fost dedicată tinerilor, aducând în prim plan pasiunea acestora pentru icoană, în eforturile CJCPCT Cluj de a promova cultura tradițională în rândul acestora și de a-i susține pe cei care își dedică o parte a timpului lor acestui domeniu, indiferent că ne referim la pictura de icoane, practicarea unui meșteșug, a dansurilor populare sau interesul pentru folclorul muzical autentic.
Publicul clujean a putut admira icoane pe sticlă și lemn realizate de aproximativ 30 de studenţi și masteranzi ai specializării Artă Sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj: Mașchin Elizaveta, Șireag Alexandra, Chircu Ciprian Teofil, Matei Veronica, Georgiu Ionuț, Sava Ștefana, Beganu Florina, Pântea Ion, Mureșan Flaviu, Portase Cătălin, Cernău Ioana, Molnar Vlăduț Gheorghe, Hărăstășan Paula, Vaidăș Ionuț Ciprian, Nicula Vasilica, Tofană Magdalena, Mureșan Ioan Bogdan, Giurcă Cristian, Petran Alexandru, Ion Maria, Măruțoiu Olivia, Cavaleru Dana, Siladi Aniela, Lazăr Ionuț, Lorinț Loredana, Stanciu Cătălina, Mariș Domnina Doriana, Mureșan Alina, Pauliuc Laura, Babău Magda, Logoș Vaselena, Fronea Teodora, Cruciu Cornelia. Coordonatorul studenților este conf.univ.dr. habilit Marcel Muntean, cel care a expus pentru publicul prezent la vernisaj ce înseamnă, de fapt, icoana și cum trebuie să privim și să ne raportăm la icoană.
Era firesc ca un astfel de eveniment derulat în preajma sărbătorii Nașterii Domnului să fie completat de un scurt concert de colinde, moment susţinut de Grupul tradițional de tineri colindători din Chiuiești, județul Cluj, coordonați de prof. Ioan Georgiu, tineri colindători care au încântat publicul cu 3 colinde vechi culese din zonă. Grupul a fost prezentat de etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu, care a vorbit și despre cercetările centrului nostru în domeniul folclorului muzical autentic.
La final, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă au colindat și ei, demonstrând că nu sunt talentați doar la mânuirea pensulei și a tușului.
Aflată la cea de-a XVIII-a ediție, expoziția rămâne pe simeze până în 12 ianuarie 2018, încheind anul expozițional al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
|