.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj invită publicul „să-și ia un răgaz” pentru a participa la vernisajul expoziției de Fotografie etnografică veche, din colecția Muzeului de Istorie Lugoj - Port popular din subzona etnografică LUGOJ-FĂGET.
În cadrul vernisajului vă propunem un recital de excepție susținut de trei horitori populari din subzona etnografică Câmpia Transilvaniei, comuna Ceanu Mare: Iacob Morar, Maria Poponeț și Traian Balcău, coordonați de Dumitru Triteanu. Momentul muzical va fi desăvârșit de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”.
Evenimentul va avea loc la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, luni, 2 aprilie, ora 16.00.
Colecţia de de clişee pe sticlă din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, numără peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice şi portrete.
Autorul acestui impresionant material este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care-şi va lega numele de oraşul Lugoj, unde soseşte în anul 1893. Printre numeroasele distincții primite (menţionate pe cartoanele fotografiilor), cea mai importantă a fost aceea de „Fotograf al Curţii Cezaro-Crăieşti şi al Împăratului Franz Jozsef şi al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obţinut acest titlu. O astfel de distincţie se acorda ca urmare a recunoşterii profesionalismului şi calităţii în arta fotografică. După 1919, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor şi Fotograf al Curţii Regale Române”.
Prin atelierul fotografului L. Naschitz, au trecut membrii burgheziei locale dar și ţărani bănățeni din satelele din împrejurimile Lugojului, de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, îmbrăcaţi în bogate costume populare de sărbătoare – o imortalizare a statutului lor social dar și a frumuseții și unicității costumului tradițional din această subzonă etnografică, expoziţia noastră fiind o mărturie în acest sens.
Costumele populare prezente în reproducerile fotografice propuse publicului clujean impresionează prin bogăţia câmpurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe şi geometrice, prin intermediul ţesăturilor alese în război sau al broderiilor realizate în gherghef, cu fir metalic de aur şi argint, dar şi cu mătase policromă, ilustrând manualitatea şi virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de odinioară.
Specialiștii Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj care au pregătit expoziția sunt: Daciana Vuia și Oliviu Gaidoş.
Daciana Vuia - director al Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj este expert în bunuri cu semnificaţie etnografică fiind o apreciată cunoscătoare a costumului popular specific spaţiului bănăţean dar şi a tradiţiilor spirituale ale satului românesc pe care le-a valorificat prin numeroase studii ştiinţifice publicate în reviste de specialitate. Este autoarea unui catalog intitulat Icoane pe sticlă şi lemn în Colectia Muzeului din Lugoj, Editura Graphite, 2008. A realizat, în egală măsură, şi cercetări de teren în satele bănăţene ale judeţelor Timiş şi Caraş Severin, în cadrul cărora, pe baza chestionarelor etnografice şi făcând apel la memoria interlocutorilor săi, a reuşit să restaureze mentalul colectiv tradiţional, dar şi evoluţia micilor industrii casnice bănăţene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, pe care le-a prezentat în cadrul simpozioanelor şi sesiunilor de comunicări ştiinţifice.
Oliviu Gaidoş – muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, absolvent al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secţia Istorie, autor a numeroase articole ştiinţifice legate de istoria Banatului şi istoria fotografiei bănăţene, temă pe care o abordează în lucrarea de doctorat aflată în curs de definitivare în cadrul acestei universități.
|