Mii de clujeni, dar și turiști s-au bucurat la sfârșitul săptămânii trecute, 27-29 iulie 2018, de un regal folcloric de zile mari, ce a avut loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului internațional de folclor „Serbările Transilvane - Serbările Centenarului”, ediția a XIX-a.
Pe scena amplasată în piață au evoluat interpreți vocali, alături de cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania, dar și invitați speciali din România, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Slovacia și Italia. Festivalul a fost organizat de Fundația culturală „Etnostar”, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, și Universitatea Babeș-Bolyai.
În prima zi, vineri, 27 iulie 2018, evenimentul a fost deschis de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor profesor Ovidiu Barteș, care a susținut momente instrumentale de excepție și care a primit din partea organizatorilor o diplomă de excelență. Pe scenă au urcat și interpreții: Mariana Ionescu Căpitănescu, Mariana Morcan, Sebastian Stan, Oana Carmen Bozga, Paul Ananie, Alexandra Chira și Cătălina Rotaru, foarte apreciați și aplaudați de publicul iubitor de folclor și de tradiții. Tot vineri a mai evoluat Grupul folcloric ,,Zestrea” şi Constantin Istici din Gherla, care au prezentat cântece de leagăn la nai, dar şi de seceriş, de cătănie, de şezătoare şi de înstrăinare. Prima seară s-a încheiat cu momentele oferite de invitații din străinătate, ansamblurile folclorice: „A.C. Zampognaro Lazaro” - Italia, „Sonechko” –Ucraina, „Ayalot Hanegev”- din oraşul Beer-Sheva – Israel și „Ziemia Myslenycka” - din judeţul polonez Malopolska, ultimele două înfrăţite cu judeţul Cluj.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată doar ansamblurilor folclorice. Ineditul acestei ediții a Festivalului a constat în faptul că a fost dedicat Centenarului Marii Uniri şi s-a individualizat prin participarea reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Serbia, Ucraina şi Moldova. Astfel că cea de-a doua seară a fost deschisă de ansamblul folcloric „Pe un picior de plai” din Raionul Hânceşti, satul Paşcani, Republica Moldova, raion înfrățit cu județul Cluj, care a prezentat cântece și jocuri tradiționale, dar și patriotice, precum ,,Basarabie frumoasă”, ,,Hai să ne unim cu toții” și „Cântă cucu`, bată-l vina”, emoționând publicul prezent. Apoi au au evoluat ansamblurile folclorice: „Balgarce” a comunității bulgarilor din Banat, „Horreum Margi Isakovo” din Isakovo, Serbia, „Ayalot Hanegev”- Israel, „Ziemia Myslenycka” - Polonia, „A.C. Zampognaro Lazaro” - Italia și „Sonechko” –Ucraina. Pe lângă invitații din străinatate, a fost prezent pe scena festivalului și Ansamblul Studențesc „Arcanul”, al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Duminică, în ultima zi a festivalului, iubitorii muzicii populare i-au putut urmări pe dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj, care au pus în scenă jocuri tradiționale din mai multe zone ale Transilvaniei, alături de interpreta de muzică populară Iulia Bucur. De asemenea, au evoluat și o parte dintre ansamblurile venite din străinătate.
Tuturor celor care au evoluat pe scenă, organizatorii le-au acordat diplome de participare, iar celor mai valoroși, le-au fost înmânate diplome de excelență. Trofeul Serbările Transilvane a fost acordat în acest an Ansablului folcloric „Ziemia Myslenycka” din Polonia, considerat cel mai prestigios ansamblu participant la festival.
În cadrul manifestării din Piața Unirii a avut loc și Târgul meșterilor populari, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni. Târgul este parte integrantă a festivalului încă de la prima ediție și, pe lângă produsele tradiționale expuse spre vânzare, locuitorii orașului dar și turiștii au putut vedea și participa la diverse ateliere tradiționale: olărit, țesut, cusut, pictură de icoane, împletituri din paie și cioplituri în lemn. În Piața Unirii a fost vernisată și o expoziție de fotografie, ce a surprins imagini din satul tradițional românesc.
Cea de-a a XIX – a ediție a Festivalului internațional de folclor „Serbările Transilvane – Serbările Centenarului”, înscris în Uniunea Mondială de Folclor - I.G.F., a fost cea mai amplă, atât prin valoare cât şi prin participare, și se conturează ca o manifestare de prestigiu, ce are ca scop principal promovarea colaborării culturale internaţionale între ansamblurile judeţului Cluj cu cele din ţările Uniunii Europene, în special cu orașele și județele înfrățite cu municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj.