Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, sprijină Festivalul județean de colinde „Se-aude lin spre seară...!”, o manifestare ajunsă la cea de-a doua ediție și organizată de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca și Inspectoratul Şcolar Județean Cluj.
Evenimentul va avea loc luni, 17 decembrie 2018, de la ora 15:00, la Cinema Dacia din cartierul clujean Mănăștur. La acesta participă sute de elevi de la școli din Cluj-Napoca și din județ: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Seminarul Teologic Ortodox, Școala Gimnazială Aghireșu, Școala Gimnazială Frata, Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Măguri Răcătău, Școala Gimnazială „Octavian Goga”,Ciucea, Școala profesională Răscruci, alături de cei de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca, gazdele festivalului. Însoțiți de profesorii lor, tinerii vor prezenta colinde și obiceiuri de iarnă din zona de proveniență.
În deschidere, ca invitați de onoare, vor colinda: grupul de interpreți clujeni „Colindăm la gazde bune”, format din angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj: Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici, Raul Oltean, Iulia Bucur, Grigore Sâmboan, Mădălina Mîrza și Livia Popa și grupul „Izvoare”, format din interpreții: Nicolae Turcu, Vasile Borlea și Sorin Petrean.
Festivalul de colinde „Se-aude lin spre seară...!”, organizat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, coordonatori: prof. Simona Raluca Dobrescu, director; prof. Nicoleta Lili Ciocan, director adjunct și prof. Mihaela Turcu, are ca scop familiarizarea elevilor din mediul urban cu specificul etno-folcloric al județului Cluj, prin promovarea unor tradiții și obiceiuri de iarnă, care se regăsesc sub o formă sau alta și în operele literare pe care le studiază. De asemenea, prin colaborarea cu unitățile școlare din mediul rural, se dorește aducerea în prim-plan a portului popular din subzonele etno-folclorice ale Clujului, respectiv Câmpia Transilvaniei, Mocănimea Gilăului și Țara Moților, ultima dintre ele aflată la interferența cu județele Bihor și Alba. Totodată, unitățile școlare din mediul rural și comunitatea din care elevii provin au posibilitatea de a-și promova, în rândul participanților, identitatea locală prin intermediul colindelor, al obiceiurilor de iarnă și al costumelor tradiționale.
Acțiunea din 17 decembrie a.c., de la Cinema Dacia, este rezultatul unei activități de cercetare în teren, în vederea descoperirii unor obiceiuri și colinde străvechi, precum și fotografii ilustrative pentru costume populare autentice și obiceiuri de iarnă, activitate derulată în luna decembrie și care va continua și la începutul anului viitor. Totodată, o parte dintre elevii implicați în proiect vor redacta unele eseuri despre rolul și importanța conservării și promovării tradițiilor de iarnă în context contemporan. La final, cu sprijinul specialiștilor Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, eseurile și cercetările în teren realizate de elevi, vor fi publicate, în format electronic, pe suport CD, dar și în revista „Brâul” a instituției clujene de cultură tradițională.