În așteptarea Sărbătorii Învierii Domnului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție subordonată Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat joi, 18 aprilie 2019, de la ora 19:00, pe scena Casei Universitarilor – „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, strada Mihail Kogălniceanu, nr. 5, tradiționalul concert de pricesne, muzică bisericească şi cultă, intitulat „Cu noi este Dumnezeu”. Evenimentul, la care au luat parte sute de clujeni, a avut loc în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a adresat, în deschidere, un cuvânt duhovnicesc și a felicitat organizatorii.
„Satul românesc suferă, îmbătrânește și se împuținează numeric. Și atunci ne rugăm lui Dumnezeu să-l revigoreze, să fie ceea ce a fost odată. Oricum, în satele noastre românești găsim valori care trebuiesc admirate și cultivate. Veșnicia s-a născut la sat, spunea Lucian Blaga. E adevărat că obiceiurile, tradiția și credința puternică s-a păstrat la sat, dar veșnicia născută la sat s-a mutat și la oraș. Trebuie să recunoaștem că, în special Clujul, ca populație, este mai numeric decât toate localitățile rurale, care se găsesc în acest județ și, creștinii care au venit aici din satele noastre, au adus cu ei și tradițiile care i-au animat toată viața. Așa că este foarte bine venit acest concert, care ne pregătește afectiv pentru Săptămâna Patimilor și Sărbătoarea Învierii Domnului. Felicitări organizatorilor și celor care fac parte din distribuția concertului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Concertul prepascal, intitulat „Cu noi este Dumnezeu”, prezentat de Grigore Sâmboan, consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, a fost deschis de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijată de prof. Ovidiu Barteș, care a interpretat cunoscuta priceasnă „O, Măicuță Sfântă”. Au acompaniat la pian de Ioana Irimia, iar la toacă de teologul Andrei Zangăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. După care au evoluat interpreţi de folclor, grupuri vocale şi corale şi solişti instrumentişti. Pe toată durata manifestării, orchestra a prezentat piesele instrumentale: Serenada – F. Schubert și Romantic Pieces op. 75, partea I – A. Dvorak. De asemenea, soliștii instrumentiști: Ovidiu Barteș -vioară, Veronica Costantin -vioară, Alin Roman – vioară și Andrei Oșan – clarinet, au interpretat: Ave Maria – F. Schubert, Nocturne – F. Chopin, Love them Cinema Paradiso – Ennio Morricone și Concertul pentru clarinet în La Major, partea a II-a, – W. A. Mozart.
Pricesnele din satul tradițional au fost aduse în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și de părintele Marian Văcariu. Totodată, cântarea corală a fost prezentată de Corul de Cameră „Psamodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învătământ superior. De asemenea, au urcat pe scenă și tinerele interprete de muzică populară: Simona Bădulescu, Carmen Jula, Aurelia Leonte Ilieș, Maria Mihali, Anamaria Mihăilă, Mădălina Mureșan, Raluca Pașcalău, Denisa Perde și Ana-Maria Tomoiagă, care au interpretat mai multe pricesne specifice Postului Sfintelor Paști. Invitatul special al serii a fost interpretul de muzică populară Marius Ciprian Pop.
Evenimentul este organizat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în ultima săptămână din Postul Mare, și are ca scop pregătirea, prin pricesne, muzică bisericească și cultă, pentru săptămâna Patimilor, perioadă premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.