.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj derulează în perioada 26 iulie - 15 noiembrie 2010 proiectul TRADIȚIE - MEȘTEȘUG – ARTĂ, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).
Principalele obiective urmărite sunt: Cunoașterea și înțelegerea tradițiilor populare de către tânara generație și arhivarea digitală a două meștesuguri prezente în mediul rural din județul Cluj.
Prin implementarea lui vor rezulta două filme de scurt metraj cu temă etnografică, o expoziție de fotografie si 4 prezentări PowerPoint.
Vom prezenta lumea satului, mestesugul și însuși meșteșugarul într-un mod inedit, pentru a trezi curiozitatea tinerilor din mediul urban în rândul cărora am constatat o rezervă față de cultura tradițională.
Obiectivul secundar consemnarea și arhivarea celor două meșteșuguri tradiționale decurge în mod organic din activitatea de filmare pe teren în care vom strânge materiale foto, video, audio legate de cele două meșteșuguri alese și implicit alte aspecte ale lumii satului care ni se vor dezvălui la fața locului. Aceste materiale culese, brute, vor fi arhivate în instituția noastră, alături de celelalte culese în munca de cercetare de-alungul anilor, constituind o bază materială care poate fi consultată de specialiștii din întreaga țară.
Echipa proiectului este format, în majoritate, din angajați ai C.J.C.P.C.T.Cluj: cercetător dr.Mircea Cîmpeanu, dr.Cosmina Berindei, Virgil Mureșan șef department spectacole, grafician Nicolae Nerțan și Adriana Andrei coordonator proiect.
Ieri, 2 septembrie am avut prima filmare pe teren, acasă la doamna Silvia Roba o maestră a cusăturilor tradiționale. Originară din localitatea Măguri Răcătău a crescut și trăit cu dragostea față de tradiție cosând cu pasiune de peste 40 ani. Astăzi am vizitat atelierul doamnei Maria Perșa din Băișoara. Urmează ca săptămâna viitoare să abordăm un alt meșteșug și anume prelucrarea lemnului.
Parteneri ai proiectului, pe lângă Biblioteca Județeană “Octavian Goga” din Cluj-Napoca avem alături și Asociația Meșterilor Populari Clujeni prin doamna președinte Viorica Ciobanu.
|