“Spectacole folclorice educative oferite de către Orchestra Cununa Transilvană”
Proiectul ”Spectacole folclorice educative ale Orchestrei Cununa Transilvană” coordonat de maestrul dirijor Ovidiu Barteș”, început, anul trecut va continua și în acest an la ințiativa d-nei manager Maria Marinela Istici.
La finalul lunii ianuarie, mai precis în data de 28 și 29, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a organizat și susținut cu ajutorul orchestrei profesioniste ”Cununa Transilvană” două spectacole cu scop exclusiv, educativ, de promovare a folcolorului muzical tradițional, pentru elevii de la Liceul Teoretic ”Eugen Pora” și Colegiul Național ”George Barițiu”. Spectacolele au fost primite cu mult drag și entuziasm din partea cadrelor didactice și a direcțiunii, care au acceptat fără nici un fel de ezitare, propunerea C.J.C.P.C.T. Cluj de a avea un astfel de spectacol în instituțiile de învățământ conduse.
În prima zi, 28 ianuarie, doamna director a Liceului Teoretic ”Eugen Pora” a inițiat spectatori din rândul claselor primare, care la final s-au arătat emoționați de atmosfera pe care au creat-o melodiile interpretate de orchestra ”Cununa Transilvana”, îndemnându-i să participe activ cu bătăi din palme în timpul spectacolului, putându-se observa ușor bucuria și satisfacția care le lumina chipul.
Programul specacolului orchestrei ”Cununa Transilvană” a fost structurat minuțios de către maestrul Ovidiu Barteș, în stilul său caracteristic, reușind să realizeze în 50 de minute o relatare excepționlă de folclor muzical tradițional. Nu au lipsit momentele de suite instrumentale, dar și momentele de folclor muzical vocal, susținute de interprete valoroase din lumea artistică, a folclorului românesc, precum: d-na Prof. Maria Marinela Istici – managerul C.J.C.P.C.T. Cluj (care a avut și rolul de prezentator al spectacolului și de ghid al elevilor prin ”lumea instrumentelor„ populare care alcătuiesc grupul orchestrei) reprezentând prin cântec, cu mult drag și respect, zona etnofolclorică a Văii Someșului, de asemenea d-na Mariana Morcan- solistă profesionistă la ”Cununa Transilvană”, reprezentantă de seamă a zonei Munților Apuseni și tânăra Georgiana Lobonț care a interpretat cântece autentice din zona Valea Someșului, o speranță în promovarea muzicii tradiționale din județul Cluj.
Spectacolul a fost colorat și cu momente de solo la instrumentele populare, susținute cu profesionalism de membrii orchestrei ”Cununa Transilvană”.
Prof. Ioan Baciu, contrabasistul orchestrei – a interpretat melodii folclorice la cel mai mare instrument cu coarde și arcuș (gorduna, broancă sau diplă mare, cum i se spune în limbaj regional, popular), demonstrând că este un instrument complet și poate relata linii melodice principale, nu numai susținere a ritmului și a armoniei, rol pe care îl are de obicei în formațiile folclorice. Tudor Motoc a interpretat un solo, la violă (braci) care de asemenea este un instrument rudimentar, de efectuare a ritmului și a armoniei, precum contrabasul. Prof. Sergiu Cebotari a prezentat melodii din folclorul tradițional, interpretând la caval, fluier, clarinet și saxofon (cele mai vechi instrumente de suflat, componente nelipsite, dintr-o orchestră populară). Daniel Istrate a interpretat melodii din zona Bihorului cu ajutorul instrumentului specifc zonei, vioara cu goarnă (hidede cu tolcer-după cum i se spune în Bihor) reușind să fascineze publicul, mulți dintre ei aflându-se la primul contact cu acest instrument. Țambalul la fel a fost și el evidențiat ca instrument principal în orchestra populară, avându-l ca interpret pe d-nul Pusztay Aladar.
A doua zi în data de 29 ianuarie la Colegiul Național ”George Barițiu”, cadrele didactice împreună cu elevii au așteptat spectacolul la fel de încântați și de entuziasmați ca și cei de la Liceul Teoretic ”Eugen Poara”, la final exclamând în majoritate că au fost mulțumiți și încântați de prilejul oferit de a viziona un spectacol live, de muzică din folclorul autentic. Programul s-a desfășurat la fel ca în prima zi, reușind să stârnească sensibilitate pentru folclorul nostru tradițional în rândul tinerilor, care au înteles că a iubi folclorul nu este o rușine, sau demodat, după cum cred unii dintre tinerii în trend, ci dimpotrivă, a iubi folclorul și a-l respecta reprezintă dragostea și respectul față de identitatea noastră ca popor român.
”Spectacole folclorice educative ale Orchestrei ”Cununa Transilvană” vor continua și la alte scoli din municipiul Cluj-Napoca și de ce nu, în tot județul pentru a promova și a educa generația tânără în spiritul pur, românesc, autentic și frumos.