.
În perioada 10-17 august 2014, la poalele munţilor Tatra, în staţiunea Zakopane din sudul Poloniei, a avut loc cea de-a V-a ediţie aTârgului European de Produse Tradiţionale. Târgul a reprezentat o excelentă ocazie pentru ca populaţiile care trăiesc în zone montane să se cunoască între ele şi să facă schimb de experienţă, prezentându-şi obiectele „tocmite” în şezătorile lor pline de poveste. Şi la această ediţie, pentru a treia oară de la înfiinţarea, în anul 2005 a festivalului, ţara noastră a fost reprezentată, cu cinste, de meşterii populari din judeţul Cluj, care au prezentat ţesături manuale, cusături, împletituri, mărgele şi podoabe, icoane, ceramică, sculpturi dar şi produse naturale din gospodăriile ţărăneşti: siropuri, miere, pălincă şi turtă dulce. Şi pentru ca standurile româneşti să fie mai bine personalizate iar vizitatorii să se poată mai uşor orienta, producătorul Rigo Attila din comuna clujeană Bonţida a trimis, printr-un expozant, o turtă dulce de dimensiuni mari, în formă de hartă a ţării noastre. Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, constituită sub egida Consiliului Judeţean Cluj şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj a fost invitată să reprezinte România cu nouă meşteri şi producători populari. Aceştia sunt: Ioan Galben – pălincă de prune, pălincă de mere şi vişinată, Valentin Dulea – icoane pe sticlă şi lemn, Ovidiu Guleş – sculptură şi podoabe din mărgele, Doina Bolboacă – ţesături, Andra Mihaela Vancea – ceramică pictată, Mărioara Şoitiş – cusături din zona Bedeciu, Minodora Vesa – dantelă frivolite, Silvia Iosif – tricotaje şi împletituri, Viorica Ciobanu – costume populare. În totalitate, la târgul de la Zakopane au fost prezenţi circa 200 de meşteri şi producători populari din mai multe ţări din Europa, precum: Italia, România, Lituania, Slovacia, Cehia, Ucraina, Ungaria şi Polonia.
Referitor la prezenţa clujeană de la Zakopane, se disting câteva aspecte ce merită a fi menţionate. În primul rând, un ecou deosebit a avut realizarea „pălincarului” Ioan Galben, câştigătorul locului II la secţiunea degustări şi ambalaj plăcut al băuturilor, care a adus din nou pălinca românească pe podiumul de premiere, de data acesta după locul I, ocupat de vişinata producătorilor polonezi. Astfel, pe 15 august - ziua dedicată României - în timp ce în fundal se auzea melodia baladei „Mioriţa”, Ioan Galben împărţea spre degustare pahare cu pălincă din producţia proprie, iar ceilalţi membri ai echipei noastre îi serveau pe spectatori cu mâncare romană, un preparat tradiţional compus din carne de porc, linte, salvie, la care s-au adăugat foarte multe condimente naturale. De asemenea, demonstraţia făcută pe viu de către Doina Bolboacă a atras un mare număr de privitori - iar succesul ansamblului de dansuri „Transilvania” (instructori coregrafi Alina şi Paul Remeş), care a prezentat vechi jocuri ardeleneşti, a mărit consistenţa prezenţei clujene de la Zakopane. De altfel, prestigioase publicaţii din Polonia le-au dedicat meşterior şi producători noştri populari ample articole, subliniind calitatea şi originalitatea produselor acestora, precum şi diversitatea folclorului românesc.
Cornelia Staicu, Viorica Ciobanu |