.
Proiecte vechi și noi de cultură tradițională la Mărișel
Anul 2016 a început bine la Mărișel. Cu zăpadă, așa cum îi stă bine unei ierni adevărate și cu un eveniment important, o întâlnire de lucru a oamenilor muntelui cu angajații Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în vederea realizării următoarelor acțiuni:
1. Lansarea revistei “Tradiții”, a CJCPCT Cluj, cu un conținut exclusiv rezultat din cercetarea subzonei folclorice montane efectuată în anul 2015, în care scriu articole de specialitate opt cercetători clujeni și mureșeni;
2. Vizionarea publică a filmului atașat copertei revistei “Tradiții” intitulat “Popas în Transilvania. Județul Cluj (I)” ce urmărește îndeaproape desfășurarea cercetărilor în satele de munte clujene, într-un documentar realizat de Mircea Cîmpeanu
3. Vernisarea expoziției cu caracter permanent “Tradiții la Mărișel”, o colecție de tablouri fotografice realizată de CA Consuela Bendea și CA Adriana Andrei
4. Discutarea de noi proiecte culturale cu membrii Asociației culturale “Mărișana”, adevărați păstrători de tradiție și buni cunoscători ai obiceiurilor folclorice vechi ale localității.
Întâlnirea s-a desfășurat sub semnul obiectivelor comune, pe de o parte CJCPCT Cluj, instituție de specialitate în subordinea Consiliului Județean Cluj care se îngrijește, conform legii 26/2008 de „identificarea, documentarea, cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea şi revitalizarea elementelor patrimoniului cultural..” și locuitorii comunei Mărișel, vrednici oameni ai muntelui ce conservă de veacuri, cu o nespusă dorință și mult drag de neam, valorile lor materiale și spirituale.
La întâlnire au vorbit, d-na prof. Maria Marinela Istici – manager CJCPCT Cluj, dr. Mircea Cîmpeanu - conducătorul proiectului de cercetare și prof. Ioan Mariș, președintele Asociației culturale “Mărișana” din Mărișel.
După experiența trăită împreună, atât în cadrul atelierelor taberei de cercetare a culturii tradiționale din vara anului 2015, cât și a vizionării materialelor rezultate, acum, în miez de iarnă, concluzia a fost una singură: continuarea promovării culturii tradiționale din Mărișel a devenit în acest moment obligatorie, prin simplul fapt că s-a ajuns până aici, nemaivorbind despre datoria de onoare de a duce mai departe frumoasa zestre a datinilor și obiceiurilor populare. Specialiști și purtători de tradiție vor lucra împreună la mai multe proiecte de reconstituire a obiceiurilor vechi, cu scopul transmiterii către generațiile tinere a valoroaselor elemente patrimoniale strămoșești, incontestabile dovezi de identitate culturală românească.
Dr. Cîmpeanu Mircea |