Acompaniază Orchestra « Cununa Transilvană » a CJCPCT Cluj
Dirijor : Ovidiu Barteş
Înregistrări şi mixaje: Prof. Filip Alexandru
Studioul “Megadigital” Cluj-Napoca
Coordonator proiect: Tiberiu Groza
Grafica: Nicolae Nerţan
Procesare tehnică: Mircea Cîmpeanu
Cluj-Napoca 2008
Consiliul Judeţean Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cântecul popular vocal, veritabil nestemat al folclorului românesc, a dăinuit de-a lungul timpului fiind susţinut în permanenţă de către iubitorii săi, interpreţi amatori şi profesionişti. Voci necunoscute au devenit celebre, voci timide s-au transformat în voci puternice, interpreţi necunoscuţi au devenit valoroşi prin dăruirea lor totală în perpetuarea cântecului. Un astfel de « glas » poartă şi dl. GRAMA IOAN, fericit posesor al unei voci bărbăteşti de invidiat, pe care îl vom lăsa să se prezinte singur:
« Sunt cel de-al treilea născut din cei zece copii ai familiei Grama Simion şi Rafila, în data de 3 martie 1936. Am urmat şcoala primară în comuna Triteni unde am absolvit şapte clase generale apoi am urmat şi absolvit Liceul teoretic « Mihai Viteazu » din Turda în anul 1955. În acelaşi an am fost incorporat la o unitate de grăniceri din Turnu-Măgurele unde timp de doi ani am activate în brigada artistică de artişti amatori a unităţii militare, ca interpret vocal de muzică populară. În 1958 am fost lăsat la vatră şi tot în acel an am intrat în câmpul muncii ca profesor suplinitor la catedra de limba română. În această perioadă am activat la Căminul Cultural din Triteni şi am participat ca interpret vocal de muzică populară la un concurs ce a avut loc la Turda, obţinând locul I la categoria solo voce bărbaţi. În 1959, luna august am participat la cel de-al V-lea festival al formaţiilor artistice de amatori faza regională obţinând diploma Sfatului popular al Regiunii Cluj. Am participat la diferite festivităţi în cadrul Intreprinderii « 9 Mai » din Turda unde am lucrat ca inspector principal la personal. În februarie 2002 am participat ca interpret de cântec românesc la emisiunea de televiziune deja consacrată « Debut 50 plus » înregistrată la Timişoara unde am ocupat locul I.
Pot să spun că de mic copil am fost receptiv la muzica populară, adunând în câteva volume textele cântecelor de muzică populară a mai multor cântăreţi, zonele mele folclorice preferate fiind Ardealul şi Banatul românesc. Cu glasul moştenit de la tatăl meu şi de la bunul Dumnezeu, mă bucur nespus că pe parcursul activităţilor mele culturale desfăşurate până acum m-am ocupat de cântecul popular interpretându-l mereu cum am ştiut eu mai bine. În acest an, la 3 februarie 2006 mi-am găsit liniştea sufletească odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani şi editarea prezentului disc CD, care mă reprezintă »
Cu bucurie în suflet, pentru deosebitul om şi interpret, sensibil şi fin cunoscător al zonei folclorice natale, pentru remarcabilul cântăreţ al Tritenilor d-l. Ioan Grama, un sincer şi călduros “La mulţi ani” însoţit de urarea de sănătate şi putere în a-şi răspândi cântecele şi a le face cât mai cunoscute purtându-le cât mai departe, în lumea întreagă.
Referent drd. CÎMPEANU MIRCEA