Gheorghe Mureșan - acordeon
(1942-1987).
Înregistrări de arhivă.
Coordonator proiect: Mircea Cîmpeanu
Grafica: Nicolae Nerţan
Cluj-Napoca 2007
Consiliul Judeţean Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S-a născut la 1 septembrie 1942 în satul Sânnicoară, judeţul Cluj. Dovedeşte de tânăr, un talent muzical deosebit şi dedică studiului la acordeon un important şi preţios timp pentru a atinge performanţa în tehnica execuţiei şi interpretării.
A abordat un repertoriu solistic de excepţie ce conţine piese instrumentale de valoare din repertoriul românesc a marilor maeştri, cunoscuţi interpreţi bucureşteni ai vremurilor trecute. În acest sens a dovedit un veritabil pionierat întrucât este binecunoscut faptul că în Ardeal acordeonul este folosit doar ca instrument armonic. Este prezent mereu în memoria celor care l-au cunoscut cu piesa muzicală pentru vioară „Căruţa Poştei” a celebrului Grigoraş Dinicu, căreia, Ghiţă Mureşan, prin adaptarea ei pentru acordeon, i-a atribuit noi sonorităţi prin dezvoltarea temelor în diversele registre ale instrumentului său.
„În anul 1966 este angajat ca instrumentist-acordeon, la Orchestra populară a Filarmonicii “Transilvania”, iar după absolvirea Conservatorului, ca dirijor (1979-1982).
În paralel cu activitatea profesională desfăşurată la Filarmonica de Stat, artistul s-a ocupat şi de formarea unor tineri instrumentişti, studenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” înscrişi în rândurile Ansamblului folcloric “Mugurelul”. Sub mâna sa fermă dar şi protectoare s-au format şi au devenit cunoscuţi instrumentişti ca: Mugurel Scutăreanu, Adrian Lazăr, Mircea Fânaţă–vioară, Ionel Bonţ–violă, Dănuţ Zăhan–acordeon, Ion Micu–taragot, Toader Molnar–contrabas, instrumentişti ce au constituit “echipa de aur” a ansamblului mai sus amintit.
Dintre succesele artistice, amintim:
- participarea în anul 1971 la obţinerea de către Dumitru Fărcaş a înaltei distincţii internaţionale “Discul de aur” de la Dijon, Franţa.
- realizarea în 1983 a unor momente artistice deosebite la Bucureşti împreună cu Dumitru Fărcaş şi Nichita Stănescu în cadrul vernisajelor unor prestigioase expoziţii.
- realizarea mai multor inregistrări la Radio Cluj şi Electrecord Bucureşti
Cu orchestra Ansamblului folcloric „Mugurelul” a Universităţii Babeş-Bolyai a participat la diferite festivaluri folclorice, obţinând rezultate deosebite în România, Italia şi Franţa.”
Ca dirijor, Gheorghe Mureşan a contribuit la lansarea unor solişti de muzică populară: Sava Negrean-Brudaşcu, Amalia şi Valeria Codorean, Mia Dan, Gheorghe Mureşan; avea sensibilitate, muzicalitate, stăpânea tehnicile de armonie şi contrapunct, formele muzicale, toate acestea l-au recomandat ca pe un muzician de excepţie.
A cântat în multe spectacole alături de: Ioana Radu, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Veta Biriş, Florica Zaha şi desigur, interpreţii angajaţi ai Filarmonicii.
Dispariţia sa prematură la doar 45 de ani, a lăsat un gol în lumea interpreţilor de muzică populară. Talentul său muzical a fost moştenit de fiicele lui, Cristina (doctorand la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj, n.n.) şi Ana-Maria, profesor la Liceul de Muzică.
Grigore Leşe şi Mircea Cîmpeanu
|