Coordonator proiect: Tiberiu Groza
Responsabil proiect: Mircea Cîmpeanu
Grafica: Nicolae Nerţan
Cluj-Napoca 2007
Consiliul Judeţean Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
Materialele au fost puse la dispoziţie de Studioul de Radio Cluj
Redactor muzical: Gelu Furdui
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sufletul, ca o doină
Orchestra de muzică populară „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj împlineşte în acest an, 2007, jumătate de veac de existenţă şi activitate neîntreruptă. La doi ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Stat din Cluj (1955) se naşte orchestra populară profesionistă numărând 20 de instrumentişti sub bagheta dirijorală a lui Ilie Tetrade. Această orchestră avea antecedente într-o altă formaţie muzicală, „Înfrăţirea” de pe lângă Sfatul Popular al oraşului Cluj, cu acelaşi dirijor, violonistul Ilie Tetrade.
Biografia „Cununii Transilvane” se apropie în date şi fapte de biografia unui om de la naştere până la maturitatea deplină; au fost ani de muncă, uneori istovitoare, departe de ochii lumii, dar în aceeaşi măsură ani de succese din care n-au lipsit însă amărăciunile unor timpuri aflate sub vremi, atunci când spectacolele se desfăşurau în săli mici şi neîncălzite pe timpul iernii, la lumina lămpilor cu petrol, iar în cele mai fericite cazuri un „petromax” asigura această lumină.
Raţiunea de a fi, prin deplasări, prin călătorii aproape iniţiatice nu s-a făcut întotdeauna cu mijloace de transport adecvate: au existat improvizaţii, dar şi aşteptarea unor trenuri neîncălzite în gări reci şi neprimitoare. Cu superbă dăruire au fost acceptate toate vicisitudinile, pentru că la mijloc era respectul pentru spectatori, pentru folclorul românesc şi pentru propria meserie ridicată la rang de virtuozitate.
Privind înapoi, fără mânie, printre ninsori şi flori, să-i amintim pe cei care de-alungul vremii au dat viaţă şi substanţă Orchestrei Filarmonicii, „Cununii Transilvane”: Maria Peter, Felician Fărcaşu, Maria Marcu, Iulia Szabo (artist-prezentator), Ana Pop Corondan, Dumitru Sopon, Ilie Muţiu, Iustina Dejeu, Amalia Codorean, Mariana Morcan, şi nu în ultimul rând, Zeno Turdeanu, neîntrecut constructor de zâmbete, în dulcele grai ardelenesc. Li se alătură dirijorii Ilie Tetrade, Dorel Merticaru, Gheorghe Ciurtin, Paul Stoica, Ghiţă Mureşan, Dorel Rohian, Mircea Mezei, Ioan Baciu şi dirijorul de acum, Ovidiu Barteş.
Căutarea mea prin fonotecă, pe la cunoscuţi, a dat roade şi astfel putem restitui iubitorilor nestematelor noastre folclorice cântece nemuritoare. Din păcate, memoria benzii de magnetofon a păstrat un singur moment cu Zeno Turdeanu cel care a tot amânat imprimarea snoavelor şi monoloagelor inegalabile dar dumneavoastră, iubiţi ascultători, veţi şti să vă aşterneţi sufletul în faţa celor care la rândul lor au făcut-o timp de jumătate de veac. Fie ca Orchestra „Cununa Transilvană”, scoborâtoare din Orchestra Populară a Filarmonocii de Stat Cluj să continue gloria fără vârstă a înaintaşilor pentru ca memoria pământului românesc, a Transilvaniei noastre sfinte, să dăinuie mai departe.
Vivat, crescat, floreat!
Prof. Gelu Furdui
|