Coordonator proiect: Tiberiu Groza
Responsabil proiect și procesare tehnică: Mircea Cîmpeanu
Grafica: Nicolae Nerţan
Redactor: Gelu Furdui
Cluj-Napoca 2008
Consiliul Judeţean Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La sfârşitul anilor '60 în muzica populară din Ardeal se făcea auzită o voce nouă, proaspătă, cu un timbru cristalin de mare penetraţie şi subtilă acurateţe în intonaţie, un virtuoz vocal, pe numele său, Ilie Muţiu.
Născut la 11 martie1944 în judeţul Sibiu, în satul Ludoş, Ilie Muţiu urmează şcoala elementară în satul natal, apoi la Sibiu Şcoala profesională „Independenţa”, cu profilul de lăcătuş mecanic. Îşi îndreaptă paşii către Şcoala Populară de Artă din Sibiu unde activează ca solist vocal de muzică poppulară, iar după absolvire se dedică folclorului la Clubul „Independenţa” şi la Casa de Cultură din Sibiu.
Mergând spre izvoare trebuie să spunem că vocaţia sa de cântăreţ se regăseşte în succesul fraţilor săi mai mari, Ion şi Dumitru, apreciaţi cântăreţi de muzică populară, tustrei neuitând să amintească, să recunoască şi să-şi dedice sentimentele măicuţei lor, Maria, căreia i-au moştenit privighetoarea din glas.
Tinereţea nu l-a împiedicat pe Ilie Muţiu să-şi facă un drum temeinic în muzica populară şi sorţii i-au fost favorabili pentru că înainte de a-şi satisface stagiul militar era deja angajat prin concurs la Ansamblul de cântece populare „Nicolae Bălcescu” din Craiova, cântând aici doi ani. În 1963 se reîntoarce în Ardeal şi în urma unui concurs la orchestra populară a Filarmonicii din Cluj este angajat, dar după doi ani în care se afirmă tot mai mult îşi va satisface stagiul militar începând cu anul 1966 la unitatea de marină din Mangalia. Va împleti viaţa ostăşească cu cea de solist la Ansamblul „Albatrosul” al Marinei. Se liberează în 1968 şi revine la Filarmonica de Stat din Cluj unde până în 1979 va cunoaşte consacrarea alături de Maria Peter, Maria Marcu, Ana Pop Corondan, Felician Fărcaşu, Dumitru Sopon, Ion Fărcaş, Zeno Turdeanu (inegalabilul prezentator de momente vesele în grai ardelenesc) şi desigur alături de dirijorii Ilie Tetrade şi Dorel Merticaru.
Nu întotdeauna cerul este albastru şi soarele streăluceşte, credem noi, pentru fiecare în parte, pentru că în 1979 se retrage în plină glorie, întorcându-se acasă la Ludoş pentru a fi a treia umbră a părinţilor săi, deja bătrâni şi care aveau nevoie de ajutor şi de sprijin sufletesc. De atunci, cariera muzicală, solistică a lui Ilie Muţiu intră într-un con de umbră pentru ca apoi să se încheie definitiv într-un suspin de doină ardelenească. În anul 2007 viaţa îi întoarce spatele lui Ilie Muţiu pentru că o boală necruţătoare îl va măcina repede, iar în 22 iunie o va lăsa singură pe soţia sa Elena, plecând în lumea umbrelor, a veşniciei.
Neîntrecut interpret al cântecului doinit, într-o varietate de stil, formă şi structură Ilie Muţiu a consacrat purtatele, învârtitele, iar punctul forte al repertoriului său rămânând cântecele doinite pe care memoria celor mai în vârstă le păstrează cu dragoste şi cu şansa pe care o oferă memoria benzii de magnetofon şi a fonotecii. „Întreabă-ţi mândră părinţii” este o piesă de excepţie, reprezentativă pentru Ilie Muţiu, urmând o variantă melodică arhetipală a unui cântec ciobănesc larg răspândit mai degrabă în sudul Transilvaniei.
A aduna pe un compact disc cântecele interpretate de Ilie Muţiu în acompaniamentul orchestrei populare a Filarmonicii de Stat din Cluj, sub bagheta lui Ilie Tetrade, devenită orchestra „Cununa Transilvană” reprezintă o carte de vizită de înaltă ţinută artistică şi morală. Reînvie memoria sufletului fluieraşul Ion Fărcaş, acordeonistul Dorel Merticaru.
Aceeaşi memorie înlăcrimată ne aduce testimoniile de suflet ale Mariei Peter şi Mariei Marcu, care vorbind despre Ilie Muţiu mărturisesc că a fost un bărbat frumos, cu inima cuprinsă de bunătate, dar înainte de toate, coleg exemplar, şi de ce nu, cel mai bun doinitor din Ardeal.
Cei tineri care bat la porţile consacrării, cu ochii iluminaţi de speranţă, trebuie să asculte această biografie sonoră a cântecului doinit, a sonurilor sibiene, pentru a ştii cine a fost Ilie Muţiu şi ce înseamnă să te dedici clipei nemuritoare.
Gelu Furdui
Realizator Radio Cluj
|