Acompaniază: Orchestra Filarmonicii de Stat Cluj-Napoca. Dirijor: Gheorghe Mureşan
Coordonator proiect: Tiberiu Groza
Responsabil proiect și procesare tehnică: Mircea Cîmpeanu
Grafica: Nicolae Nerţan
Redactor muzical: Gelu Furdui
Cluj-Napoca 2008
Consiliul Judeţean Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Un destin, o viaţă,
un cântec – Liviu Becichi
La cumpăna dintre secole, într-o lume sfâşiată de propriile sale orgolii şi contradicţii, arta a căutat şi va cânta să se regăsească în toate coloanele sale de susţinere. Muzica populară ardelenească îl are şi l-a avut, atunci şi acum, pe Liviu Becichi, o voce profundă, curată şi caldă, un timbru aparte, aparţinând acestui original doinitor al Ardealului, care a făcut parte dintr-o generaţie de aur a cântăreţilor clujeni, alături de Nicolae Bondoi, Ana Sântejudean, Lucreţia Sânmihăian, Fraţii Filip, Ion Sotelecan, alţi şi alţi deschizători de drum şi pilde pe răbojul generaţiilor, aplecate asupra fântânii cu apa vie a cântecului transilvan.
Născut în 29 iunie 1944, în Apahida, judeţul Cluj, absolvent al Şcolii populare de artă, clasa prof.Cristina Jiman, promoţia 1972, Liviu Becichi debutează în forţă în 1966 ca solist vocal al Ansamblului folcloric al Palatului Culturii din Cluj, unde a activat până în 1971. Datorită calităţilor sale vocale deosebite a fost selecţionat în corul „Viva la musica” al Casei Municipale de Cultură. Ani şi ani de-a rândul colaborează cu Ansamblul „Rapsodia Someşană”, condus de Alexandru Tămaş, cu Ansamblul „Transilvania” al Întreprinderii „IMMR, 16 februarie”, aceste două ansambluri folclorice făcând parte din elita artistic-folclorică a judeţului Cluj şi nu numai. Activitatea sa mereu discretă, dar plină de substanţă, de conţinut autentic şi prestaţie originală s-a regăsit în ansamblurile foclorice „Fluieraşul”-Clujana, Clubul tineretului- Turda, „Mioriţa”- ICS Alimentara Cluj, dar şi în aria sclipitoare, concentrată de către orchestra populară a Filarmonicii de Stat din Cluj, sau în spectacolele susţinute alături de orchestrele din Arad, Baia Mare, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia.
Debutează la Radio Cluj în 1972, înregistrările fiind făcute cu orchestrele conduse de Ghiţă Mureşan, Iosif Ghemant, Alexandru Tămaş. Calităţile sale artistice, bogăţia repertoriului asumat i-au adus recunoaşterea prin editarea de către casa de discuri „Electrecord” a trei discuri în 1972, 1973, 1974. Omul Liviu Becichi, oriunde a cântat, în ţară, peste graniţele ţării, a fost un interpret iubit şi aşteptat cu aplauze, cu dragostea celor care l-au apreciat şi l-au iubit.
Nestematele folclorice pe care le-a lăsat moştenire neamului său, Transilvaniei, vor sclipi şi pe mai departe în şiragul de comori ale cântecului popular românesc, iar vocea sa unică, caldă şi zâmbitoare nu va lăsa ca uitarea să îi întoarcă spatele.
Prof. Gelu Furdui