« De joc şi de...voie bună”
Consider că a aduce la cunoştinţa publicului iubitor de folclor noi şi noi materiale muzicale inedite, materiale sonore din categoria celor culese de către folcloriştii noştri, cu scopul de a le promova, de a le oferi spre audiţie şi învăţare tuturor celor ce sunt interesaţi şi iubesc folclorul românesc, este de datoria noastră.
Mărturisesc că şansa de a oferi publicului meloman, la intervale scurte de timp, câte un nou material muzical folcloric, mă onorează în mod deosebit.
Albumul de faţă este alcătuit aproape în întregime din piese folclorice instrumentale din Transilvania, melodii ritmate, dinamice, frecvent întâlnite în repertoriul oricărui “ceteraş”.
Trecute prin filtrul personalităţii fiecărui instrumentist, sau interpret vocal al orchestrei “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, piesele împrumută din valoarea şi personalitatea fiecăruia, căpătând şi un stil de interpretare particulară, individuală.
Materialul cuprinde atât piese foarte cunoscute publicului, acestea făcând parte, în special, din repertoriul instrumental de joc, cât şi melodii mai puţin cunoscute, dar foarte interesante, toate de o reală valoare folclorică. Am ales aceste piese pentru că, personal, cred în puterea de străbatere a creaţiei populare autentice, în selecţia naturală a lucrurilor, fiind dispus ca, şi în continuare, să mă apropii, cu tot atâta pasiune şi înţelegere perfectă a fenomenului, de tot ce îneamnă autentic, frumos, dar, mai ales, valoros în folclorul românesc.
Sunt bucuros că în orchestra “Cununa Transilvană” am instrumentişti valoroşi, care, prin prestaţiile lor interpretative, se străduiesc, cu folos aş zice, să se ridice la un nivel profesional corespunzător, să ridice arta interpretării instrumentale la cote cât mai înalte, dar, totodată, să nu se îndepărteze de filonul tradiţional. Acest lucru nu este deloc uşor, iar noi, cu toţii, suntem foarte constienţi de aceasta. Stim foarte bine ce avem de făcut, cât mai avem de învăţat, de asimilat, de aprofundat, dar suntem optimişti şi foarte siguri că în timp, prinr-o muncă susţinută, prin studiu individual eficient, prin repetiţii suficiente, prin mărirea anuală a numărului de instrumentişti, ne vom realiza scopul propus.
Se ştie că dobândirea unor calităţi profesionale de excepţie se obţine, de regulă, prin foarte multă muncă, printr-un studiu individual intens, prin abordarea unei maniere responsabile de a repeta, prin multa seriozitate, implicare efectivă, iar, din punctul de vedere al instrumentistului, printr-un enorm respect faţă de marea artă interpretivă folclorică, lăsată nouă ca zestre de către iluştrii instrumentişti ai vremii: Alexandru Ţitrus, Efta Botoca, Ion Drăgoi, Florea Cioacă, Tiberiu Gheza.
Este suficient doar să ascultăm ce-au interpretat aceşti mari “ceteraşi” (muzicanţi) pentru a costata cantitatea enormă muzicală lăsată mostenire, spre audiţie, învăţare şi, de ce nu, chiar interpretare..., pentru a realiza că ceea ce va să urmeze trebuie să poarte, în mod firesc, pecetea adevărului, a bunului gust, a bunului simt, a autenticului, a interpretării la cel mai “natural” nivel posibil. Aici intervine valoarea personală a fiecărui instrumentist...
Nădăjduiesc că ceea ce veţi asculta pe CD-ul “De joc şi de...voie bună” se va încadra în reperele evidenţiate mai sus. În ce măsură? Dumneavoastră, iubitorii folclorului sunteţi cei care veţi aprecia veridicitatea celor enunţate.
Apreciez şi cu această ocazie prestaţiile membrilor orchestrei ce constituie distribuţia acestui CD folcloric, evidenţiind în mod special nume ca: Sergiu Cebotari – clarinet cu piesa: Învârtită din Făgăraş; Daniel Istrate – vioară cu piesa: Joc Românesc din Câmpia Transdilvaniei; Felician Mureşan – saxafon alto prin interpretarea piesei: Pe doi paşi ca la Turda; Traian Covrig – vioară prin jocul Mândruţă de al tău dor din repertoriul interpretului Nicolae Bondoi; Amalia Codorean Chindriş – voce, pentru cele trei piese din culegerile folcloristului Virgil Medan. Cu toţii au dat dovadă de o “voinţă” nelimitată, de o “participare” reală, de o implicare necondiţionată, după posibilităţile actuale ale fiecăruia, cu scopul, evident, de a oferi ascultătorilor câte o “carte de vizită” cât se poate de reală. De asemenea, doresc să evidenţiez, neapărat, imensele resurse interpretative ale tinerilor instrumentişti, nou angajaţi, care, deşi sunt în orchestră de puţin timp, arată, în permanenţă, o imensă dorinţă de a învăţa, de a parcurge cât mai repede materialului muzical al orchestrei, conştientizând, în acelaşi timp, ce mai au de făcut pentru a-şi perfecţiona arta interpretării folclorice. Pe de altă parte, dacă îi veţi asculta cu atenţie, veţi observa atât talentul acestora cât şi faptul că notorietatea şi succesul nu sunt întotdeauna legate de vârstă... Este foarte adevărat că, în prezent, în plan artistic, cu toate neajunsurile cotidiene, cu impasurile zilnice, cu conştientizarea adevărului că sansele pentru a răzbate pe căi normale sunt tot mai mici, nu e uşor, sau, cel puţin confortabil, să te baţi zilnic cu imense mase de ignoranţă, cu imense ziduri de interese pe care nu ai nici o sansă să le răzbaţi, eventual inteligenţa necesară să le ocoleşti spre aţi putea atinge scopul. Tocmai de-aceea, mă bucur să constat în atitudinea acestor tineri dorinţa de depăşire a acestor probleme şi tăria de caracter pe care o degajă vis-à-visde acestea. Bravo lor!
Ca dovadă a sincerităţii noastre, primiţi acest material muzical ca pe o contribuţie personală a orchestrei, ca pe o reacţie la distorsionatul mers al lucrurilor în cotidianul nostru, ca pe o confirmare a dorinţei de a veni în faţa dumneavoastră cu altceva, cu ceva ce dorim a fi primit cu multă seninătate sufletească, bucurie şi înţelegere, ceva care are nevoie să fie scos la lumină ca o contraofensivă într-o lume în care abundă comercialul şi kitschul, promovat adeseori tocmai de către cei ce au obligaţia să-l stopeze.
Aşadar, la vreme de primăvară, primiţi aceste “flori muzicale” alături de urările de bine şi de frumos, adresate de la suflet...la suflet.
Ovidiu Barteş
Dirijor al Orchestrei de muzică populară “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj
|