Cântece din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române înregistrate între anii 1967-1994
Acompaniament orchestral:
- Orchestra de muzică populară a radiodifuziunii Române, dirijor George Vancu
- Orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat Cluj-Napoca. Dirijori: Ilie Tetrade, Gh. Ciurtin, Gh. Mureşan, D. Rohian, M. Cîmpeanu
Maria Marcu
Maria Marcu despre Maria Marcu:
Orchestra „Înfrăţirea” a fost înfiinţată în anul 1955 şi cuprindea un colectiv de peste treizeci de instrumentişti, foarte valoroşi. Am început colaborarea cu aceast colectiv înainte de anii '60. În această perioadă am realizat primele imprimări la Radio Cluj, acompaniată fiind de acestă minunată orchestră.
În calitate de solistă, alături de Orchestra de muzică populară a Filarmonicii din Cluj de care mă leagă întreaga activitate artistică, am realizat numeroase discuri înregistrate la Radio Cluj şi Radio Bucureşti, repertoriul meu fiind alcătuit din melodii din zona Clujului, „dintre dealuri”. Astfel era denumită partea deluroasă a judeţului cuprinsă între Bobâlna, Lujerdiu şi râul Someş. De aici provine „De-a lungu”, despre care Dumitru Fărcaş spune: „Maria Marcu este prima solistă cu triluri de doină în interpretarea jocului românesc, iar acesta devine, aşa cum este el cântat de interpretă, Imnul Ardealului”.
Ca zestre discografică, am realizat până acum 7 discuri Electrecord, două casete şi un CD, precum şi zeci de piese imprimate la Radio Bucureşti şi mai ales la Radio Cluj, cuprinzând melodii din Transilvania – doine, jocuri, cântece de uliţă, de cătănie, de nuntă sau romanţe, colinde şi pricesne, în total peste 100 de cântece.
Ca o răsplată pentru întreaga mea activitate artistică, pentru strădania şi efortul depus în activitate, am fost distinsă înainte de 1970 cu Ordinul “Meritul cultural”. Am obţinut nenumărate premii la Festivalul “Cântarea României”, veritabilă competiţie naţională de amploare şi titlul de “Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca, “Diploma de onoare” din partea Centrului de Creaţie precum şi “Diploma de excelenţă” decernată de Consiliul Judeţean Cluj. Cel mai recent premiu obţinut este Trofeul “Drăgan Muntean”, primit cu ocazia desfăşurării Serbărilor Transilvane la Cluj-Napoca, în anul 2010.
Am efectuat nenumărate turnee în străinătate cu ansambluri folclorice de prestigiu, în: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria, Italia, Republica Moldova, Franţa, Canada şi SUA
(Maria Marcu)
Iată câteva din aprecierile făcute asupra cântăreţei de notorietate, binecunoscută reprezentantă a cântecului popular, d-na Maria Marcu:
Grigore Leşe: Artista „cântă de la vârsta de şapte ani, fiind remarcată de profesori şi învăţători în spectacolele şcolare. Anul 1959 marchează debutul artistic în cadrul Orchestrei de muzică populară a Filarmonicii de Stat, dirijor Ilie Tetrade. În anul 1962 a fost angajată prin concurs ca solistă, unde a activat până în 1997. S-a bucurat de îndrumarea unor personalităţi ale culturii populare: Dorin Pop, Virgil Medan. Datorită interpretării deosebite, Maria Marcu a fost distinsă cu premiul „Ordinul Meritul Cultural” în 1969, premiul I la Festivalul „Cântarea României” şi premiul I la Concursul de romanţe – Baia-Mare. Maria Marcu este cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”
Gelu Furdui: Să-i mulţumim Mariei Marcu pentru tot ce a făcut bun pentru cântecul românesc, să-i urăm sănătate şi s-o aşteptăm cu aceeaşi plăcere şi bucurie în scenă, acolo unde-i este locul şi unde şi-a petrecut cu folos atâţia ani spre bucuria celor care au ascultat-o.
Mircea Cîmpeanu: O artistă completă cu o carieră predestinată, o voce caldă şi prietenoasă bine potrivită unui repertoriu vocal valoros, un glas curat cu emisie clară şi bine articulată, un om de omenie aleasă cu deosebite şi nobile calităţi, toate acestea întrunite laolaltă într-un singur personaj: MARIA.
Groza Tiberiu: Maria Marcu este în acest moment cea mai reprezentativă voce folclorică a judeţului Cluj. Activitatea artistică de peste 50 de ani, desfăşurată alături de orchestra profesionistă de muzică populară, interpreţii Dumitru Sopon, Felician Fărcaşiu, Ilie Muţiu, Maria Peter, Ana Pop Corondan şi mulţi alţii, dar mai ales repertoriul foarte valoros şi reprezentativ, îi conferă Mariei Marcu această onorantă şi binemeritată poziţie. Trofeul „Drăgan Muntean” conferit Mariei Marcu la ediţia din acest an a Festivalului „Serbările Transilvane” reprezintă recunoaşterea şi înalta apreciere a interpretei din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Maria Bocşe: Cântând în cadrul Filarmonicii clujene neîntrerupt de-a lungul întregii vieţi a dat strălucire şi originalitate interpretativă, în special folclorului ţinutului mirific al Someşului.
Maria Golban: Locul pe care îl ocupă Maria Marcu în rândul interpreţilor de valoare ai folclorului românesc, este unul meritat pe deplin şi câştigat prin muncă, seriozitate, colegialitate, dar mai ales talent. Acestea sunt trăsăturile definitorii care au propulsat-o în generaţia de aur a slujitorilor cântecului popular românesc, ce constituie un exemplu de urmat pentru cei care vin din urmă cu respect şi gândul curat de a duce mai departe farmecul melosului popular.
Marioara Murărescu: I-am admirat glasul generos, acea muzicalitate care totdeauna a ajutat să strălucească în constelaţia unui colectiv artistic cu mari pretenţii. Dintr-un sat de pe meleaguri clujene, din Lujerdiu, până la scena strălucitoare a Filarmonicii, este un drum...o poveste prin care o ardeleancă sfătoasă ne lasă să vedem doar aplauze şi flori...o viaţă şi la urma urmei, o clipă din viaţa cântecelor noastre în care am învăţat cu toţii să spunem: «Drag mi-e jocul românesc».
|