Huedinul are din anul 1961 o Casă de Cultură în care activeaza formaţii de cor, teatru, dansuri populare, orchestră, fanfară. Pe lângă activitatea acestora, oferă găzduire formaţiilor culturale ale şcolilor, corurilor bisericilor, ansamblurilor din Cluj-Napoca şi din alte părţi.
În oraş mai există asociaţii si societăţi culturale şi sportive ca : "Asociaţia culturală româno-franceză", "Asociaţia Kalotaszeg", "Asociaţia culturală Kos Karoly", "Asociaţia sportivă Vlădeasa".
O bogată activitate instructiv-educativă desfăşoară "Clubul copiilor şi elevilor din Huedin". Formaţiile culturale ale acestuia valorifică folclorul român şi maghiar din zonă, iniţiază copii în tainele muzicii exprimate la instrumente, dar şi cu vocea. Alţii sunt iniţiaţi în arta prelucrării lemnului, prin diferite variante de crestături (incizie şi excizie). Tot în cadrul clubului, mai mulţi copii sunt ajutaţi să pătrundă în tainele informaticii şi-n folosirea calculatorelor, iar doritorii în mânuirea conducerii carturilor şi a navomodelelor. Formaţiile Clubului s-au impus prin rezultatele obţinute la diferitele concursuri şi manifestări culturale, organizate atât la nivel judeţean cât şi naţional, reprezentând Huedinul cu deplin succes.
Constatându-se că Huedinul şi localităţile din jur sunt păstrătoare ale unui bogat tezaur folcloric şi că, atât Primaria cât şi Consiliul local susţin activităţile culturale, în anul 2001, Huedinului i s-a încredinţat onoarea de a găzdui şi a deschide Festivalul Internaţional de Folclor "Păunul de Aur". Taragotiştii Casei de Cultură, ansamblul "Nepoţii Iancului" şi echipa de dansuri populare maghiare s-au prezentat onorabil. Şi-a reluat activitatea fanfara şi evoluează bine echipele de dansuri populare românesti. Oraşul are şansa de a se transforma într-un centru cultural al zonei aducându-şi o contribuţie sporită la păstrarea şi valorificarea diferitelor componente ale culturii populare românesti şi maghiare.
www.primariahuedin.ro
Despre Ansamblul folcloric „Cununa Vlădesei” vă pot spune că a luat fiinţă în primăvara anului 2005. Am adunat atunci toţi instrumentiştii pe care i-am cunoscut şi cu care am colaborat în anii dinainte. La baza acestei hotărâri ale noastre de a înfiinţa un ansamblu, a stat colaborarea cu prof. Aurel Bulbuc, care a semnat coregrafia dansurilor populare, colaborare care a durat până în anul 2006. L-a urmat Vasile Salanţă, cel care instruieşte formaţia de dansuri şi în prezent.
Denumirea dată ansamblului nostru este aceea de „Cununa Vlădesei”: ea vine de la faptul că Huedinul se află în zona de interferenţă a Munţilor Apuseni, Bihorului şi Sălajului, zone din care folclorul local împrumută, de la fiecare câte ceva. Astfel, vom întâlni aici melodii specifice de joc, precum: Învârtita rară de pe Valea Almaşului, Învârtita iute de pe Valea Crişului, Jocuri moţeşti din Apuseni şi Jocuri populare din zona Clujului. Cele patru zone folclorice formează o „cunună”, toate adunate la un loc, aici la Huedin.
La orchestră am reuşit să acoperim toate compartimentele, atât cele solistice cât şi de acompaniament, iar acum, în orchestra noastră activează în jur de 15-20 de instrumentişti. În total, ansamblul nostru comportă în jur de 35-40 de persoane, pe diferite trepte de evoluţie, de la începători până la avansaţi. Într-un flux continuu de schimbare a generaţiilor, ne mândrim că toţi dansatorii şi muzicanţii care pleacă mai departe se iniţiază la noi, se formează la acest ansamblu şi duc frumuseţea folclorului zonei Huedin, a jocului şi portului popular de aici, spre alte zări.
Traian Traica, directorul Casei de Cultură Huedin