Culegere de 18 piese originale interpretate de Gavril Maier (clarinet), acompaniat de orchestra: Mate Ovidiu (dirijor, vioară), Alin Roman (vioară)
Laurenţiu Sorica (clarinet), Misarăs Marius (bas), Balasz Albert (braci).
Clarinetul, cunoscut nouă astăzi ca fiind instrumentul de suflat cel mai perfecţionat din toate timpurile, succesorul tradiţionalului fluier, a fost inventat în jurul anului 1690 în Germania. Conservând elemente arhaice, dar încorporând şi descoperiri de dată recentă ale ştiintei şi tehnologiei, realizat din materiale diversificate: lemn de abanos pentru corpul principal de rezonanţă, argint pentru amplificatul sistem de clape, cristal pentru mundştiuc dar şi lemn exotic pentru ancii, clarinetul se bucură de o mare popularitate, el putând fi folosit în cultivarea oricărui gen de muzică, contribuind prin timbrul său luminos la exprimarea celor mai diverse sentimente omenesti.
Sunetele maiestuoase ale clarinetului spun poveşti întregi. Lăcrimează uneori plăsmuind doina şi aleargă apoi sprinten în ritmul jocurilor vesele, continuu supus liniilor melodice dar şi vremelnic neastâmpărat, pe un curs clar şi limpede ori câteodată de-a dreptul învolburat, plângând şi râzând în mâna celui care îl mânuieşte cu multă dibăcie pe parcursul acestor înregistrări sonore, instrumentistul Gavril Maier, cel care şi-a dedicat viaţa sa clarinetului, în întregimea ei. Pentru că, odată cu descoperirea acestui instrument muzical a fost într-atât de mult atras în mrejele vrăjite ale muzicii, încât a fost determinat să încuviinţeze a-şi exersa pasiunea. Astfel, a cântat de-a lungul timpului cu preocupare şi perseverenţă în cadrul orchestrelor unor prestigioase ansambluri clujene, satisfăcându-şi pofta de interpretare şi creaţie estetică. A adunat în acest mod, un impresionant mănunchi de melodii pe care ni le prezintă nouă acum, cu ocazia realizării acestui compact-disc, piese instrumentale ce reprezintă un frumos şi important fragment din vastul repertoriu al interpretului.
Viaţa şi activitatea muzicală a protagonistului acestei premiere audio va fi apreciată în continuare de directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, totodată şi director al Ansamblului folcloric „Dor transilvan” al RATUC, d-l. Tiberiu Groza, de 15 ani coleg şi prieten al talentatului şi valorosului instrumentist, d-l. Gavril Maier, un muzician de aleasă omenie ce îşi desfăşoară activitatea muzicală în continuare cu seriozitate, conştiinciozitate şi devotament pe tărâmul muzicii folclorice prin abordarea deosebită a minunatelor şi inestimabilelor melodii din tezaurul naţional românesc.
Cîmpeanu Mircea
Cînd spun Maier Gavril mă gîndesc în primul rînd la un instrumentist profesionist adevărat aşa cum nu am mai intilnit niciodata în cei 15 ani de cînd desfăşor activităţi artistice şi asa cum am căutat cu încăpăţînare din prima zi de cind am început să coordonez ansamblul folcloric Dor Transilvan al RATUC. Nelipsit de la cele două repetiţii săptămînale ale ansamblului profesionistul Maier Gavril a făcut din activitatea în cadrul ansamblului cel de al doilea loc de muncă al domniei sale. Punctual ca la serviciu, Maier Gavril soseşte la repetiţii şi începe să studieze şi să exerseze la instrument ca şi cum doar acum ar desluşii tainele interpretării. La fel procedează oriunde ansamblul are spectacole. Se echipează şi începe să exerseze la instrument imediat ce ajungem la locul desfăşurării spectacolului. Permanent concentrat numai la programul artistic pe care urmează să-l susţinem, se mobilizează ca şi cum ar urma să apară la televiziune. Costumaţia impecabilă întăreşte această impresie. În cele mai dificile situaţii, cînd puţinătatea instrumentiştilor ne crea mari probleme, accepta cu mare modestie şi responsabilitate să dirijeze grupul instrumental salvîndu-ne întotdeauna. Modest şi foarte devotat îşi cunoaşte perfect limitele abilităţilor interpretative şi niciodată, dar niciodată, nu a creat situaţii conflictuale în cadrul orchestrei. În cei 15 ani de colaborare nu-mi amintesc să mă fi întrebat vre-odată dacă spectacolul este plătit sau nu. Cu seriozitate, dăruire şi dragoste pentru folclor a adunat 46 de ani de activitate în cadrul ansamblului folcloric al RATUC!! Mai întii în cadrul ansamblului Rapsodia Someşană, pînă în anul 1994, iar apoi în cadrul ansamblului Dor Transilvan. Cred că este un record naţional de fidelitate şi dragoste din partea unui instrumentist pentru ansamblul în care s-a consacrat ca instrumentist iar CD-ul de faţă este încă o dovadă în acest sens.
Pentru toate acestea şi pentru faptul că este un model pentru tinerii instrumentişti sau dansatori ai ansamblului îi multumesc în numele ansamblului folcloric Dor Transilvan şi-i urez din partea tuturor ... La multi ani!
Director artistic Tiberiu Groza