Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj este un promotor şi susţinător fervent al valorilor materiale şi spirituale populare, dovedind constant acest fapt prin multitudinea proiectelor prin care conservă şi promovează în contemporaneitate manifestări culturale de tip tradiţional. Printre multiplele acţiuni desfăşurate se găseşte şi grija pentru cântecul vocal interpretat de tinerii cântăreţi din judeţul Cluj.
Din vremuri străvechi, cântecul vocal - denumit odinioară în Transilvania „hore”, termen literar din care derivă verbul „a hori” - a însoţit omul de-a lungul vieţii sale, de la naştere şi până la moarte. Cu ajutorul horilor, omul simplu de la ţară şi-a exprimat adeseori bucuriile şi tristeţile, mulţumirile şi mai ales neajunsurile, interpretând melodii lirice excelent structurate, îmbogăţite cu texte populare de un estetic aparte.
Se pare că de la Barbu Lăutaru până la Zavaidoc, dar mai ales de la Maria Tănase încoace, o mulţime de cântăreţi înzestraţi cu har şi talent muzical nativ au pornit pe lunga cale a descifrării tainelor miraculoasei arte a muzicii populare. Numele lor au devenit binecunoscute în toată ţara datorită radioului şi televiziunii, fiindcă repertoriile le-au fost difuzate pe calea undelor, până în cele mai îndepărtate şi neştiute locuri. S-a născut astfel o nouă categorie de purtători ai mesajelor folclorice, îndeajuns de apreciată de către iubitorii de muzică românească în ale căror case, cântecul popular atât de îndrăgit, intra cu atâta uşurinţă.
Nu vom vorbi prea mult însă despre interpreţii timpurilor din urmă foarte cunoscuţi clujenilor datorită deselor colaborări avute cu orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat Cluj, dintre care îi vom aminti pe câțiva: Rodica Bujor, Alexandru Grozuţă, Ştefan Lăzărescu, Ioana Radu–artistă a poporului, Maria Lătăreţu, Ion Luican, Ion Cristoreanu, Ilie Muțiu, Felician Fărcașiu, Lucreţia Ciobanu, Angela Moldovan, Achim Nica, Titiana Mihali, fraţii Petreuş, Ion Sotelecan, Liviu Becichi, Petre Săbădeanu, fraţii Bătinaş, Felicia Ilieş, Nicolae Bondoi sau Vasile Soporan, ci ne vom focaliza atenţia asupra tinerilor interpreţi aflaţi la început de drum a căror ascensiune pe scena artistică se petrece de puţin timp încoace; ne vom referi aşadar, la vocile înregistrate pe acest disc descoperite cu ocazia diverselor concursuri şi festivaluri de interpretare vocală organizate de către instituţia CJCPCT Cluj, dintre care le vom sublinia pe cele două mai importante, Festivalul de voci bărbăteşti „Ion Cristoreanu” şi Festivalul de interpretare „Dumitru Sopon”, ce se desfăşoară cu alternanţă şi regularitate, o dată la doi ani, fiecare.
Este vorba, aşadar despre interpreţii:
Florin Bota, Adrian Buza, Marian Dascăl, Ionuț Koblicsca, Radu Lazăr, Georgel Mariș și Ciprian Peteleu, care îşi prezintă vocile lor în premieră pe un disc comun, editat în anul 2011, în acompaniamentul profesionist al Orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană”, dirijată de prof. Ovidiu Barteş.
„Natura voieşte ca omul să-şi cânte plăcerile şi suferinţele. Prin cântecele sale, el îşi zugrăveşte gândul, năravurile, faptele, într-un cuvânt, toată fiinţa sa; cântecul este o răsfrângere a sufletului său” (Costache Negruzzi)
Dr. Mircea Cîmpeanu
|