În 2002, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj se alătura efortului de inventariere şi găsire a fondurilor pentru restaurarea şi conservarea bisericilor de lemn vechi din judeţul Cluj. Astfel, în acelaşi an, 2002, apare primul volum al „Repertoarului bisericilor de lemn din judeţul Cluj”, realizat în strânsă colaborare cu cercetătorul Ioan Toşa din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Demersul iniţiat în 2002 a continuat prin editarea volumului II, în 2006, și a volumuli III în 2009.
Autor: Ilie Moise, Bodó Márta, Consuela Bendea, Nicolae Nerţan.
Sesizându-i-se capacitatea de comunicare (de a fi uşor accesată) şi în acelaşi timp de stocare a memoriei, imaginea fotografică a fost şi este utilizată, cu rezultate spectaculoase, atât în proiectele de cercetare cât şi pentru informare şi educare.
Într-un astfel de proiect de cercetare şi valorizare a imaginilor cu caracter etnografic se înscriu şi preocupările „Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj” care se simte, realmente, responsabil, pentru patrimoniul pe care îl deţine. Numărul mare de albume etnografice tipărite în ultimii ani, aşezate sub genericul „Fotografia – document etnografic” urmăreşte elementele reprezentative pentru o lume care se retrage tot mai mult în cărţi, un univers care dispare odată cu ultima generaţie de ţărani.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.